foto: Pixabay

Zadnje dni so se pojavile govorice, da bodo lahko v cerkvah začeli nastopati tudi pevski zbori. Vendar za zdaj temu ni tako – Slovenska škofovska konferenca v skladu z odloki vlade ter priporočil NIJZ za zdaj še ne dovoljuje nastopov pevskih zborov v bogoslužnih prostorih.

“Zborovsko petje v cerkvah oz. pri bogoslužju je z odlokom vlade RS do nadaljnjega prepovedano. Dovoljeno je le v primeru, da gre za zbor, ki ga sestavljajo osebe iz skupnega gospodinjstva (npr. vsi pevci prihajajo iz iste družine).  NIJZ je pri svojem odločanju dolžna upoštevati vladne odloke s področja verske svobode. Trenutno velja, da so cepljene osebe oz. osebe, ki so prebolele COVID 19, še vedno lahko prenašalci virusa. Zato je zborovsko petje pevcev, tudi če  so bili cepljeni oz. so preboleli COVID 19, do nadaljnjega še vedno prepovedano. V Katoliški cerkvi si prizadevamo, da tudi po končani epidemiji COVID 19 neokrnjeno delujejo vsi cerkveni mešani, mladinski in otroški zbori ter vse vokalno instrumentalne skupine.  Zato pozivamo in vabimo vse župnike in zborovodje, da vzdržujejo redne stike s svojimi pevci. Na Slovenski škofovski konferenci si želimo, da bi po končani epidemiji vsi zbori takoj začeli z rednimi vajami in sodelovanju pri bogoslužjih,” je sporočil tiskovni predstavnik SŠK dr. Tadej Jakopič, ki je po naših informacijah tudi sam organist.

Čeprav mnogi s to odločitvijo ne bodo ravno zadovoljni, pa velja spomniti, da je treba dati prednost postu in molitvi pred nerganjem in godrnjanjem. Navsezadnje je mesec maj tudi posebej posvečen svetovni molitveni verigi za končanje epidemije.

Navodila škofov za izvajanje bogoslužij si lahko preberete TUKAJ.

Odgovore na vprašanja glede covid19 si lahko preberete TUKAJ.

C. R.