Mariborski nadskof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. (foto: STA / Nebojša Tejić)
Nadškofija Maribor je bila s pomočjo avstrijske Katoliške cerkve v zadnjih desetih letih gospodarsko sanirana, v teh dneh pa je bilo prestrukturiranje uspešno zaključeno, je včeraj poročala spletna Družina, sklicujoč se na portal Cerkve na avstrijskem Štajerskem. Novico je preko facebooka potrdil tudi mariborski nadškof Alojzij Cvikl. 

Pristojni s škofijskega ordinariata v Mariboru in graško-sekavški škof Wilhelm Krautwaschl so skupaj s sodelavci, ki so vodili dela pri tem projektu, na srečanju pozdravili dejstvo, da je nadškofija Maribor znova poslovno sposobna.

»Po več težkih letih lahko mariborska nadškofija začne znova. Brez pomoči in podpore škofije Graz-Seckau to ne bi bilo mogoče,« se je nadškof Cvikl zahvalil graškemu škofu Krautwaschlu, ki je izpostavil, kako se je v tem sodelovanju z mariborsko nadškofijo v zanje težkem obdobju pokazalo, da krščanska občestva prevzemajo odgovornost drugo za drugega, kot je opisano v Apostolskih delih, s tem pa postaja vidna občestvenost Cerkve.

Uspešno delo in sodelovanje sta bila mogoča le zato, ker je bil vzpostavljen odnos velikega medsebojnega zaupanja.

Graška škofija je poleg kadrovskih sredstev prevzela tudi potrebne stroške pravnega svetovanja ter skupaj s salzburško nadškofijo in krško škofijo ustanovila sklad, s katerim je bilo mogoče zagotoviti cerkveno lastništvo škofijskega dvorca in stavb v stolni župniji. Omenjeni sklad bodo ohranjali tudi v prihodnjih letih. Za pomoč mariborski nadškofiji dodatni odhodki avstrijskih škofij niso bili potrebni, še poroča spletna izdaja Družine.

Demokracija.si