foto: Klavdija Dominko

Pred obletnico rojstva Božjega služabnika Alojzija Kozarja je župnija Odranci v soboto, 4. novembra 2023, pripravila kulturno prireditev z naslovom Beseda, ki živi.

V kulturni dvorani Občine Odranci so se zbrali nastopajoči in obiskovalci, ki so počastili spomin na prvega odranskega župnika Božjega služabnika Alojzija Kozarja, ki nam je podarjal dragocene besede, ki še živijo. S pomočjo igralske skupine smo spoznali vsebino njegove pripovedi Kako lepa je naša hiša, pevci zbora Neuničljivo upanje in skupina igralcev je predstavila Kozarjeve besede, ki živijo v njegovih knjigah, tamburaška skupina Bisernice pa je s svojim igranjem spomnila na Kozarja, ki je v gimnazijskih letih začel svojo glasbeno pot z igranjem v tamburaškem orkestru. Po končanem kulturnem programu je sledilo veselo druženje ob okrepčilu, ki so ga pripravili člani in članice župnijskega pastoralnega sveta. Kozarjevi dnevi še naprej prinašajo duhovno obogatitev in vabijo, k ohranjanju besede, ki živi med nami.

Na zahvalno nedeljo, 5. novembra 2023, je bil v Martinju literarni večer s predstavitvijo trilogije V nebo, ki opisuje življenje in delo Božjega služabnika Alojzija Kozarja.

Kulturno društvo Srebrni breg in vas Martinje sta na zahvalno nedeljo, 5. novembra 2023, v Srebrni hiši v Martinju pripravila literarni večer s predstavitvijo trilogije V nebo, ki opisuje življenje in delo Božjega služabnika Alojzija Kozarja. V kulturnem programu so sodelovali domači godbeniki, otroški pevski zbor, violinist, kitaristka in bralka. V pogovoru, ki ga je vodil Srečko Kalamar, je avtor Lojze Kozar ml., spregovoril o vsebini in pomenu knjig: Srebrni deček, Zlati pastir in K luči, s skupnim naslovom V nebo. Martinjski rojak, deček s Srebrnega brega, je postal zlati pastir vernikov v Odrancih, s svojimi knjigami pa tudi mnogih drugih ljudi. Njegova pot je zmeraj vodila k dobremu, k lepemu, k luči, zato tretja knjiga govori o tem, kar se je po njegovi smrti dogajalo na zemlji in kar se dogaja v nebesih, kjer živi. Vsem sodelujočim se je ob koncu zahvalil predsednik društva Ciril Kozar. Številne obiskovalce sta nagovorila še župan občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber in predsednica vasi Martinje Vlasta Sukič. Na ogled so bile vse knjige Lojzeta Kozarja ml., večnih teh je bilo mogoče tudi dobiti. Krajani Martinja so po kulturnem programu za vse udeležence pripravili okrepčilo, ki se je končalo z občudovanjem severnega sija, ki je z polno rdečo barvo olepšal nočno nebo.

SŠK