Mariborski nadskof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. (foto: STA / Nebojša Tejić)

Včeraj smo poročali, da je seznam premestitev duhovnikov objavila tudi mariborska nadškofija (TUKAJ). 

Vendar pa smo pri pregledu seznama in nekaterih najavljenih menjav v župnijah mariborske nadškofije ugotovili, da “nekaj ne štima”. Namreč, izkazalo se je, da nekatera imenovanja niso bila objavljena in zabeležena na seznamu, ki ga je nadškofija objavila na spletni strani. Izkazalo se je, da so objavili prečiščen seznam, izvirni je na voljo TUKAJ.

Tako smo našli podatek, ki ga je sicer objavil tudi portal Koroške novice. Namreč, iz župnije Prevalje, tiste župnije, kjer je svojo mladost preživljal celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž, po nekaj letih delovanja odhaja župnik Franc Brglez. Imel bo sobotno leto, bival pa bo v župnišču v Makolah, kjer je bil zadnji redni župnik Toni Kmet, ki je bil lani odslovljen iz kleriškega stanu (župnijo upravlja župnik iz Črešnjevca). Razlog za odhod Brgleza iz župnije pa je v nesoglasju med njim in nadškofijo Maribor glede ureditve župnišča, saj naj bi iz Maribora prihajale stalne blokade projektov, za katere se je pogovarjal župnik. Slednji je to obeležil v posebnem pismu TUKAJ. V pismu je bil Brglez zelo odkrit in je tudi opozoril na nenavadno cerkveno poroko, ki se je dogajala v kozolcu blizu cerkve in to očitno za njegovim hrbtom. Vsekakor je predstavil zelo šokantna dejstva. In morda je tudi to razlog, zakaj Brglezova odpoved župniji ni bila zabeležena na seznamu uradnih premestitev.

Na župnijo sedaj prihaja novi župnijski upravitelj Damjan Tikvič, za katerega ni znano, ali je že uradno inkardiniran v mariborsko nadškofijo kot škofijski duhovnik (glede na to, da ga ne nazivajo več z nazivi “pater”, je očitno prišlo do prestopa). Doslej je bil član Slovenske minoritske province, dolga leta je deloval v samostanu v Podlehniku, kjer so bili organizirani številni tabori za otroke. Že lani (ali morda predlani) pa je zaprosil za bivanje izven samostana, najprej v župniji Maribor-Brezje, nato v župniji Sv. Jakob v Slovenskih goricah, ki je pred nekaj meseci ostala brez župnika, saj je sedaj že nekdanji mladi in karizmatični dušni pastir Robert Sekavčnik zapustil duhovniški stan (po naših za zdaj neuradnih podatkih si že ustvarja družino). Po novem bo v župniji sv. Jakoba, ki jo od Sekavčnikovega odhoda dalje upravlja šentiljski župnik Igor Ignacij Novak, pastoralno pomagal dosedanji mariborski stolni župnik Marko Veršič, ki bo sicer na sobotnem letu. No, malce šokantno je, da se je Marko Veršič v sporočilu nadškofije odrekel tudi službi kanonika.

Je pa v sporočilu nadškofije tudi zabeleženo, da je prišlo do zamenjave nadškofijskega ekonoma. Bernard Geršak se je tej službi odrekel, novi ekonom bo dosedanji vodja pastoralne službe Franček Bertolini, sicer župnik župnije Maribor – Sv. Rešnje Telo, po rodu iz Gorice in nekdaj član jezuitskega reda. Ali je menjava v vodstvu ekonomata povezana z zadevo Prevalje, ni znano, možnost za to pa seveda obstaja. Nenavadno pa je, ker je bila ekonomska sanacija nadškofije Maribor zaključena pred kratkim, ob tem je bil vsake krivde opran tudi nekdanji ekonom Mirko Krašovec, ki mu je kot zlatomašniku ganljivo pismo napisal upokojeni nadškof Franc Kramberger. Pismo je objavil tednik Družina v novi številki.

Marsikoga pa je tudi šokiralo, ker mariborsko nadškofijo dokončno zapuščajo bratje kapucini. Že pred leti so zapustili Ptuj, sedaj pa še Maribor. S tem kapucini po novem ne bodo imeli nobene postojanke na območju mariborske nadškofije. Mnogi se tudi sprašujejo, kaj pomeni selitev Damjana Mlinariča iz župnije Lovrenc na Pohorju, kjer je bil župnik, v pastoralno zvezo župnij Slovenj Gradec, kjer bo kaplan.

Dogajanje v nadškofiji bomo spremljali še naprej.

C. R.