foto: posnetek zaslona / youtube

V nedeljo, 23. oktobra 2022, obhajamo misijonsko nedeljo – svetovni misijonski dan pod geslom »Boste moje priče« (Apd 1,8). Osrednje slovensko praznovanje misijonske nedelje bo v Rogaški Slatini.

Osrednje slovensko praznovanje misijonske nedelje bo letos potekalo v Župniji Rogaška Slatina. Ob 15.00 bo molitvena ura s pričevanjem slovenskih misijonarjev, ki so trenutno v domovini. Ob 16.00 bo slovesna sveta maša, pri kateri bosta prepevala otroški in mešani pevski zbor iz domače župnije. Somaševanje duhovnikov bo vodil celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž.

Večje skupine romarjev naj se prijavijo preko Misijonskega središča Slovenije.

Praznovanje po župnijah

Tiste, ki ne boste mogli priti na osrednje praznovanje, prosimo, da misijonsko nedeljo obeležite pri nedeljskih bogoslužjih v svojih župnijah. Vernike spodbudite k misijonski zavesti. Vsi smo namreč poklicani, da smo misijonarji v svojem okolju. »Cerkev je misijonarska po svoji naravi,« večkrat ponavlja papež Frančišek. Oznanjevanje evangelija pa je notranja nuja, ki bi morala preganjati vsakega prepričanega kristjana.

Geslo letošnje misijonske nedelje se glasi: »Vi boste moje priče« (Apd 1,8). V pripravi na misijonsko nedeljo boste na župnije prejeli knjižico, plakate in žepne koledarčke. V knjižici bodo papeževa poslanica za letošnjo misijonsko nedeljo, gradivo za oblikovanje nedeljskega bogoslužja, misijonska molitvena ura in še druge vsebine, ki jih lahko uporabite pri različnih misijonskih katehezah.

Svetovna misijonska nabirka

Na misijonsko nedeljo vsako leto poteka osrednja svetovna nabirka za misijone. Nabirka na misijonsko nedeljo se razdeli na svetovni ravni. Sredstva se vsako leto uporabijo za več tisoč misijonskih projektov po celem svetu.

Oktober mesec misijonov

Celoten mesec oktober je posvečen misijonom. Takoj na začetku meseca, 1. oktobra, obhajamo god zavetnice misijonov sv. Terezike Deteta Jezusa in nato lahko cel mesec posvetimo misijonskim tematikam. Vabimo vas, da misijonske spodbude vnesete v kateheze za otroke in v župnijo večkrat povabite slovenske misijonarje. Na spletni strani Misijonskega središča Slovenije bodo za vsak dan v oktobru objavljene posebne pridige z misijonsko tematiko. Za pomoč pri stikih z misijonarji in za druge spodbude se lahko vedno obrnete na Misijonsko središče.

Misijonske obletnice

Letošnje leto je posebej bogato z misijonskimi obletnicami. Mineva namreč 400 let, odkar je bila ustanovljena nekdanja Kongregacija za širjenje vere, 200 let od ustanovitve Družbe za širjenje vere in 100 let, odkar je bila ta družba, skupaj z Družbo svetega otroštva in Družbo svetega Petra apostola, povzdignjena v »papeško« družbo. Ustanoviteljica Papeške Družbe za širjenje vere (ki danes upravlja s svetovno misijonsko nabirko na misijonsko nedeljo) Pauline-Marie Jaricot je bila 22. maja v Lyonu razglašena za blaženo. Njeno bogato življenje bodo otroci spoznavali tudi preko letošnjega adventnega koledarja.

S temi mislimi in spodbudami vam voščimo bogato doživet misijonski mesec oktober. V imenu vseh slovenskih misijonarjev se vam iskreno zahvaljujemo za izkazano podporo v preteklih letih in vas prosimo za pomoč tudi v prihodnje. 

Matjaž Križnar,
narodni ravnatelj za misijone