Obvezna je kirurška maska. (foto: Pixabay)

Očitno novega zaprtja cerkva, hvala Bogu, ne bo. Vsaj tako je mogoče razbrati z obvestila Slovenske škofovske konference oz. razlage vladnega odloka o ukrepih. 

Ker razmere kažejo, da so bili udeleženci verskih obredov doslej disciplinirani pri spoštovanju ukrepov, kakšnih revolucionarnih novosti po novem ne bo. Morda je k temu pripomoglo tudi dejstvo, da so se mnoge župnije že pred časom same odločile za omejitev javnega zbiranja, npr. pri skupnem blagoslovu pokopališča na praznih vseh svetih. Razkuževanje rok, razdalja, prezračevanje in podobno pa je bilo tako ali tako že del prakse. Prav tako tudi PCT pogoj.

Vseeno pa je z današnjim dnem začela veljati novost, ki morda ne bo všeč vsem vernikom. Namreč, pri vhodu v cerkev bo moral nekdo iz župnije preverjati PCT pogoj. Doslej se v večini župnij tega niso posluževali. Po naših informacijah so se nekateri brez PCT pogoja “švercali” k maši, ker tam nihče ni preverjal tega pogoja. Vsekakor pa ta pogoj velja za vse, starejše od 12 let, opozorilo mora biti vidno ob vhodu v prostor. PCT velja tudi za voditelja verskih obredov, tudi zgolj hiter test.

Po novem ne zadostuje več nošenje mask iz blaga, pač pa morajo biti kirurške maske. Razdalja med ljudmi naj bo največ meter in pol. Ljudsko in zborovsko petje je za zdaj dovoljeno.

Izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja (verouk, duhovne vaje, seminarji itd.) je dovoljeno pod pogojem, da osebe, ki izvajajo versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje izpolnjujejo pogoj PCT (zadošča samotestiranje na najmanj 48 ur oz. pred začetkom opravljanja svojega dela). Otrokom, ki so mlajši od 12 let, ni potrebno izpolnjevati pogoja PCT. Vendar pa so starši naprošeni, naj otroke testirajo.

Osnovnošolski učenci in dijaki, ki so starejši od 12 let, morajo izpolnjevati pogoj PCT. Ne zadošča predloženo potrdilo o opravljenem hitrem HAG testu za samotestiranje, ki so ga opravili za potrebe izobraževanja.

Individualna duhovna oskrba je dovoljena brez izpolnjevanja pogoja PCT, uporaba mask pa je obvezna. Ob smiselnem upoštevanju določil za svete maše, je dovoljeno obhajanje zakramentov spovedi, krsta, poroke in drugih bogoslužij. Pogostitve in druženja, ki imajo pastoralni pomen, so dovoljena pod pogojem, da organizator in udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT. Cerkveni pogrebi so dovoljeni v skladu z navodili komunalnih služb in predpisov vlade ter priporočil NIJZ.

Župnijska pisarna je lahko odprta pod pogojem, da duhovnik in vernik izpolnjujeta pogoj PCT. Vsaka škofija bo lahko pripravila podrobnejša navodila za svoje ozemlje in jih posredovala duhovnikom in vernikom.

C. R.