foto: Skavt.net / Facebook

Betlehemska luč miru je že več desetletij sporočilna gesta slovenskih skavtov, ki na ta način prinašajo slovenskim domovom svečko, ki simbolizira Kristusa, luč, ki sveti v temi. 

Prisluhnimo torej poslanici, ki je zapisana na spletni strani slovenskih skavtov: ““V začetku je beseda.” Lepa beseda v začetku lepega, grda v začetku grdega. Saj z besedo nekoga rešimo ali pokončamo, ranimo ali ozdravimo. Danes pa je malo lepih besed, malo vljudnosti. Morda je zato med nami toliko jeznega, toliko grdega, toliko teme. Zato bi vam danes radi dali lepe besede, “Hvala”, “Oprosti” in “Rad te imam”. To so luči, ki uničujejo temo in tiho povejo, da smo vsi ljudje. Primi v roko to Luč in besedo. Osvetli prostore, govori lepo. In reci si, preden te tema zajame, “Človek, ne jezi se.””

Letošnje sporočilo je še posebej močno, saj se je namnožilo veliko slabe volje, kar je povezano tudi z epidemijo covid19. Pomenljivo je, da so nas v poslanici spomnili na že staro in uveljavljeno igro za otroke in odrasle z metanjem kocke in prestavljanjem figur. Sporočilo skavtske poslanice je dejansko zelo povezano s Psalmom 37, ki med drugim pravi: “Popusti v jezi, zapusti srditost, ne huduj se, to bi se slabo končalo.” (Ps 37, 8)

To nedeljo so skavti raznesli betlehemsko luč miru po župnijah. Če je še nimate, se oglasite v domači cerkvi, morda tudi s svojo svečo, če jih je tam že zmanjkalo. Zelo vam bodo hvaležni tudi za dar. Lahko pa svoj dar v dobrodelne namene nakažete tudi preko SMS sporočila:

Seveda pa smo povabljeni, da se odpovemo nejevolji in premišljujemo psalm 37. In seveda kdaj tudi odigramo “Človek, ne jezi se”. In premišljujemo, kako Jezus lahko razsvetli temine mojega srca (po sv. Frančišku Asiškem), če mu seveda dovolimo. Naj bo Božič poln svetlobe v mojem srcu, naj odžene temine jeze.

C. R.