foto: Polona Avanzo

Dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof: 

“Še zmeraj nas zanese v to smer /glede branjenja institucije, op. ur./. Ta težava je prisotna tako med nami škofi kot duhovniki in tudi vernimi laiki. Ne moremo in ne moremo se tega problema lotiti bolj odločno in smelo. Še vedno se sliši: Ja, pa kaj takega je storil, da sedaj tako z njim ravnajo? Pa vsi vemo, kaj je storil, pa molčimo, prikrivamo ali celo zagovarjamo in še zmeraj delamo žrtve za krivce, krivce pa za žrtve.
Tudi nemalo vernikov še zmeraj prikriva zlorabe in jih bo prikrivala – tako pri sebi, kot pri drugih, pri tem pa ščitijo duhovnika, ki je zlorabljal in mu dajejo moralno zavetje. Z ene strani je lahko takšno ravnanje strah pred javno zaznamovanostjo in medijskim linčem, v nemalo primerih pa tudi moralne skvarjenosti. Čeprav tudi Cerkev v Sloveniji dela korake napredka, vendar jih bo morala delati še bolj odločno.”

Vir: radio Ognjišče /celoten pogovor TUKAJ/

Pripis:

Od 19. do 22. septembra 2021 bo v Varšavi na Poljskem potekala mednarodna konferenca na temo zaščite otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih pod geslom Our Common Mission / Naše skupno poslanstvo.

Konference se bodo v imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) udeležili njen predsednik in ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, s. mag. Magda Burger ND ter psihoterapevtka mag. Špela Tušek.


Izjava za javnost glede Konference Cerkva Srednje in Vzhodne Evrope


Na konferenci Our Common Mission bodo sodelovali predstavniki skoraj vseh držav regije Srednje in Vzhodne Evrope: Poljska, Slovaška, Republika Češka, Ukrajina, Romunija, Hrvaška, Črna Gora, Kosovo, Severna Makedonija, Moldavija, Albanija, Bolgarija, Nemčija in Slovenija. Iz vsake države bodo sodelovale osebe, določene s strani škofovskih konferenc, vključno s koordinatorji ali delegati konference ter predstavniki redovnih skupnosti.

Vsebina konference bo temeljila na motupropriju papeža Frančiška »Vos estis lux mundi« iz leta 2019, ki določa postopek cerkvenim oblastem.

Mednarodna konferenca želi ponuditi udeležencem znanje, da bi se lahko spoprijeli z izzivi ter omogočiti izmenjavo izkušenj med lokalnimi Cerkvami celotnega področja.

Dogodek organizira Papeška komisija za zaščito mladoletnih.

SŠK