foto: posnetek zaslona / Youtube

Marko Čižman, župnik župnije Ljubljana-Podutik:

“Da z obedom počakamo do konca vstajenjske procesije, se mi zdi pomembno zato, ker se s tem urimo v potrpežljivosti. Kdor se potrudi, zna vztrajati in včasih tudi potrpeti, pogosto v življenju doseže več in boljše. Tudi zato je pomembno, da se urimo v potrpežljivosti in da potrpežljivosti naučimo tudi otroke.

Sicer pa v Sloveniji poznamo različne navade. Nekateri jedo blagoslovljeno hrano takoj, ko se vrnejo z blagoslova. Ponekod s tem počakajo do jutra pred procesijo, večina pa velikonočne jedi zaužije šele po vstajenjski procesiji. Do takrat namreč velja, da je Jezus še v grobu. In dobro vemo, da ko nam umre nekdo, ki smo ga imeli radi, nimamo apetita. Če in ko pa se bolnik pozdravi, nam od veselja tudi hrana bolj tekne.”

Vir: Družina (celoten intervju TUKAJ)