Prof. dr. Janez Juhant (foto: arhiv Demokracije)

Zaslužni profesor dr. Janez Juhant o dr. Lambertu Ehrlichu:

“Predvsem je bil velik Slovenec, človek, ki je z vso svojo osebnostjo deloval za to, da bi Slovenci čim bolj popolno in čim bolje živeli ter uresničevali svoje narodno in politično poslanstvo v samostojni ali pa združeni državi, v združeni Evropi. Dr. Kajetan Gantar je rekel, da je dr. Ehrlich veliko pred Robertom Schumanom govoril o združeni Evropi.

Vidim ga kot pričevalca za vero in kot izjemno razgledanega človeka. Dr. Anton Korošec je dejal, da je eden najbolj razgledanih duhovnikov na Slovenskem. Z vso svojo osebnostjo se je zavzemal za to, da bi uresničeval in tudi drugim odpiral pota človeškosti ter tako tudi druge bogatil. Bil je izjemno odprt, prijazen, sočuten in v nasprotju s tem, kot ga nekateri predstavljajo, sodelovalen človek. Karitativno je bil zelo dejaven. Dejavno je širil krščansko misel doma in po svetu.

Bil je izjemno bogat duhoven človek, ki je z molitvijo več ur na dan, s samozatajevanjem, askezo živel globoko dejavno, nesebično duhovno življenje. Vedno se je izkazoval kot duhovnik, ki je na razpolago za druge. Njegovo mučeniško smrt vidim kot krono tega, kar je vse življenje počel. Vse življenje je živel in deloval za druge ter uresničeval svoje krščansko in duhovniško poslanstvo v nesebičnem delu za druge. Predvsem pa tudi za Slovence in katoličane ter druge ljudi, da bi se postavili na svoje noge, da bi imeli samozavest, kar je tudi za danes izjemno pomembno sporočilo. V Sloveniji, kakršna je zdaj, vidim utelešenje njegovih idej, kljub temu da nekateri v njem ne vidijo tega uresničenja, se je po njegovi zavzetosti in tudi priprošnji marsikaj od tega uresničilo, namreč da je Slovenija postala danes prepoznavna država na prizorišču sveta, ima svoj primerni vpliv in težo.”

Vir: Družina