Fotografija je simbolična. (foto: SŠK)

V letošnjem letu bo Cerkev na Slovenskem dobila štiri novomašnike, poročajo mediji. Seveda so v to številko zajeti tisti, ki bodo 29. junija, na praznik svetih apostolov Petra in Pavla, posvečeni v Sloveniji. 

To pa so Matjaž Venta (nadškofija Ljubljana), Mel Kovic in Luka Jesenko (oba škofija Koper) ter salezijanec Gregor Markeljc.

Dva slovenska novomašnika izven matične domovine pa sta bila že posvečena. Prvega maja letos je bil v Argentini posvečen Damian Črnak (škofija Bariloche, Argentina). 7. junija pa je bil v Pulju posvečen Vid Grdadolnik (škofija Pulj-Poreč, Hrvaška), sicer doma iz Logatca. V tej škofiji je bil sicer pred leti posvečen še en Slovenec in sicer Janez Barborič iz Šmarjete na Dolenjskem.

Damian Črnak je zadnjo nedeljo novo mašo ponovil v Črnem vrhu nad Polhovim Gradcem, to nedeljo pa bo maševal v Poljanah pri Škofji Loki.

V Logatcu je sicer močno navzoča neokatahumenska skupnost, ki ima tudi svoja mednarodna semenišča, slednja so povezana tudi s Slovenci. Tako je bil Jošt Mezeg v duhovnika posvečen pred desetimi leti v Sarajevu. Deloval je v Skopju, po zadnjih podatkih pa je zdaj nastanjen v Zagrebu.