Fotografija je simbolična. (foto: Skavti.net)

“Posredujemo pomembno sporočilo s strani načelnika in načelnice. Prišlo je namreč do kritičnega dogodka znotraj naše organizacije in zdi se nam pomembno, da ste o njem pravočasno obveščeni,” so danes sporočili iz skavtske organizacije.

Opomba uredništva: sporočilo smo sicer dobili iz organizacije v Črnomlju, vendar so očitno vse regionalne organizacije očitno poslale v javnost to sporočilo. 

Kot poroča STA, so bili v Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS)  v preteklem tednu obveščeni o sumu kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb s strani enega izmed njihovih prostovoljcev. Kot so sporočili iz združenja, so do razjasnitve okoliščin osebo umaknili iz vseh skavtskih aktivnosti in stikov z mladimi.

V sporočilu za javnost so zapisali, da so do razjasnitve okoliščin osebo, zoper katero je bil podan sum, umaknili iz vseh skavtskih aktivnosti in stikov z otroki in mladimi. S pristojnimi organi bodo dejavno sodelovali za razjasnitev okoliščin, so zapisali v vabilu na današnjo novinarsko konferenco, na kateri bodo predstavili odziv in ukrepe organizacije.

Starše mladih, ki bi bili lahko prizadeti, je vodstvo obvestilo in se pogovorilo z njimi, zagotovili pa so jim tudi ustrezno psihosocialno podporo, še navajajo. Staršem, skrbnikom in prostovoljcem so posredovali smernice za pogovor z otrokom in mladostnikom ob čustveno zahtevnem dogodku. Vzpostavili so tudi kontaktno točko, kamor se lahko lahko starši in skrbniki obrnejo s svojimi opažanji ali skrbmi o morebitnih odklonih.

Na ZSKSS medtem poudarjajo, da so kot vzgojna organizacija zavezani, da zagotavljajo varno okolje za svoje člane. “Kot organizacija smo zavezani k spodbujanju varnega okolja in vzgajanju svojih prostovoljcev in članov v nenasilni komunikaciji, prepoznavanju stisk in odgovornemu ravnanju,” so še zapisali. Pri tem so poudarili, da se bodo v ZSKSS še naprej trudili ozaveščati, kakšno odgovornost nosi vsakdo, ki dela z mladimi, za njihovo varno odraščanje in celosten razvoj.

Sporočilo staršem objavljamo v celoti:

Dragi starši in skrbniki, ravno v času, ko z veseljem in navdušenjem raznašamo plamen Luči miru iz Betlehema v vsak kotiček Slovenije, da bi se mir naselil povsod, nas je pretresla informacija o sumu kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb zoper našega prostovoljca.
Skavtom je zagotavljanje varnega okolja in ničelna toleranca do vseh oblik nasilja ključna podlaga za izvajanje vzgojnega programa. V skladu z zakonodajo ter našim pristopom do
zaščite otrok in mladostnikov smo takoj ukrepali ter do razjasnitve okoliščin osebo, zoper
katero je podan sum, umaknili iz vseh aktivnosti ZSKSS.
Prizadete smo seznanili z dogajanjem in našim ukrepanjem ter zagotovili psihosocialno
podporo in možnost razbremenilnih pogovorov. Zavezani smo varovati njihovo identiteto in
odločeni z vsemi svojimi močmi sodelovati pri razjasnitvi okoliščin.
V naslednjih dneh nas verjetno čaka intenzivno dogajanje, ko bomo naše ukrepe in ravnanje predstavili navzven. Odgovornost, pristnost, varnost ter zaščita otrok in mladostnikov so temelj našega delovanja. Verjamemo, da bo naša skupnost z molitvijo ter zaupanjem lahko prebrodila tudi te viharne dni.
Zavedamo se, da je zagotavljanje varnega okolja ključno, da se otroci in mladi pri izvajanju
skavtske vzgoje dobro počutijo ter postajajo pristni, samostojni, odgovorni in zdravi ljudje,
kristjani in državljani in za to si bomo prizadevali z vsemi svojimi močmi.
Gotovo se odpira vrsta vprašanj, na katera ta trenutek še ni odgovorov. Upamo in si želimo, da nas bo ta dogodek okrepil in utrdil pri izvajanju našega poslanstva. Spodbujamo
vas, da krepite družinski krog kot prostor pogovora, kjer otroci in mladostniki lahko izrazijo
svoja občutja in skrbi (Smernice za pogovor so v priponki). Na tem mestu dajemo priložnost in smo na voljo za vprašanja, komentarje, izražanje občutkov in misli na e-mail naslov
[email protected].
Hvala, ker zaupate, da bomo naredili vse kar je v naši moči za ustrezno ukrepanje in jasno
komunikacijo. Priporočamo se v molitev in vam želimo blagoslovljen Božič.
Tjaša Sušin in Nejc Kurbus
načelnica in načelnik ZSKSS

Dodajamo odziv Slovenske škofovske konference:

Več medijev se je danes na Slovensko škofovsko konferenco obrnilo s prošnjo za komentar dogajanja v Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Škofje pozdravljajo odgovoren odziv vodstva skavtov, ki so transparentno pristopili k reševanju situacije. Spodbujajo jih k aktivnemu sodelovanju s pristojnimi organi za razjasnitev okoliščin. 
Kot je že večkrat poudaril predsednik SŠK, dr. Andrej Saje, glede vsakršne zlorabe v Cerkvi in s Katoliško Cerkvijo povezanih organizacijah velja ničelna toleranca. Sum nasilja in dejanj zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb vzbuja še posebno skrb. 
Škofje ob tem molijo za vse, ki so v dogajanju prizadeti ter poudarjajo, da ima vsakdo odgovornost, da ob sumu kaznivega dejanja poda prijavo, kot so ravnali tudi skavti. Varovati je treba identiteto mladih ter aktivno sodelovati s pristojnimi organi za razjasnitev okoliščin.
Zavedajo se, kako velika preizkušnja je to za skavte in za celotno skupnost. Prepričani so, da zmoremo tudi v najtežjih preizkušnjah vsi skupaj ravnati častno in odgovorno ter biti dober zgled in opora mladim in drug drugemu.
Dr. Gabriel Kavčič,
tiskovni predstavnik SŠ