foto: Wikipedia

Če smo Slovenci preživeli binkoštni praznik mirno, drugje po svetu ni bilo nujno tako. Marsikje velik praznik pomeni tudi prelivanje krvi, zlasti tam, kjer kristjane stalno napadajo teroristične skupine. 

Žal je ponovno tekla kri v eni izmed cerkva v Nigeriji, kamor so med nedeljsko mašo vdrli oboroženi napadalci. Napadena je bila cerkev svetega Frančiška v mestu Owo (jugozahod Nigerije), napadalci pa so ubili okoli 50 ljudi, vključno z ženskami in otroki. Na vernike so streljali zunaj in znotraj cerkve, je po poročanju agencije Reuters povedal Funmilayo Ibukun Odunlami, policijski tiskovni predstavnik zvezne države Ondo.

Kot poroča Portal24, je guverner države Ondo Arakunrin Oluwarotimi Akeredolu obiskal prizorišče napada in poškodovane osebe v bolnišnici. Nedeljski incident je opisal kot “velik pokol”, ki se ne sme ponoviti. Identiteta in motiv napadalcev še nista jasna, policija še preiskuje okoliščine napada.

“Tako žalostno. Medtem, ko je potekala sveta maša, so oboroženi neznanci napadli katoliško cerkev svetega Frančiška. Za sabo so pustili številne mrtve in ranjene,” je dejal tiskovni predstavnik katoliške cerkve v Nigeriji  Augustine Ikwu.

Škof in duhovniki iz župnije so napad preživeli nepoškodovani. Zdravnik v bolnišnici v Owoju je povedal, da so zaradi napada v dve bolnišnici v mestu pripeljali najmanj 50 žrtev.

Nigerijski predsednik Muhammadu Buhari je napad obsodil. Pravi, da je dejanje gnusno. Iz Vatikana so sporočili, da je papež Frančišek molil za žrtve, ki so bile “boleče prizadete v trenutku slavja”.

Nigerija se sicer že leta in leta bori z napadi islamističnih skupin ter kriminalnih tolp, ki ljudi  ugrabljajo za podkupnino.

Vir: Reuters, Portal24.si

C. R.