foto: Sergij Bobok / Wikipedia

Med spopadi v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine je ogenj danes opustošil slovit lesen samostan Svjatohirsk Lavra, ki se nahaja nedaleč od frontne črte, na bregu reke Siverski Donec, severno od mesta Slovjansk. Ukrajinska in ruska stran za požar krivita druga drugo. Že v ponedeljek naj bi bili sicer po trditvah Kijeva tam ubiti štirje menihi.

Da so ognjeni zublji uničili glavni del samostana, je na svoji spletni strani potrdila ukrajinska pravoslavna cerkev. Častnik ukrajinske vojske Jurij Kočevenko je nato na spletu objavil fotografijo gorečega samostana z napisom “še en zločin ruskih barbarov, za katere ni nič sveto”.

Ukrajinska vlada je odgovornost za požar na Twitterju pripisala ruskemu obstreljevanju. Obenem je zapisala, da so Rusi v samostanu že 30. maja ubili štiri menihe, a te trditve ni mogoče neodvisno preveriti.

Kot so dodali, je samostan povezan z moskovskim patriarhatom, zato se sprašujejo, ali bo ruski patriarh Kiril svojega zaveznika predsednika Vladimirja Putina končno pozval h koncu vojne v Ukrajini ali pa bo še naprej blagoslavljal rusko vojsko.

Sodeč po zapisih ukrajinskega ministra za kulturo Oleksandra Tkačenka na Facebooku naj bi bilo v samostanu poleg menihov in nun še okoli 300 beguncev, med njimi invalidi in starejši ter skoraj 60 otrok, celo novorojenčki.

Proti večeru se je na spletnem omrežju Telegram oglasil še ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je ponovil, da so samostan zažgale ruske sile in da je bilo v njem 300 beguncev. Ponovil je še, da to ni prvi ruski napad na samostan ter da so Rusi tam 30. maja ubili štiri menihe, še štiri pa huje ranili.

Obenem je poudaril, da gre za pomemben kulturni spomenik iz 17. stoletja, in pozval k izključitvi Rusije iz organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). “Vsaka cerkev, ki jo je v Ukrajini zažgala Rusija, vsaka šola, ki so jo dvignili v zrak, vsak uničen kulturni spomenik dokazuje, da za Rusijo ni mesta v Unescu,” je ocenil.

Rusija je nasprotno odgovornost za požar pripisala ukrajinskim “nacionalističnim” silam, natančneje 79. desantno-jurišni brigadi. Ta naj bi samostan zažgala ob umiku iz Svjatohirska, kar naj bi potrdili tudi lokalni prebivalci.

Gre sicer za slovit, več sto let star samostan, ki so ga komunisti v 20. stoletju zaprli, leta 1992 po razpadu Sovjetske zveze pa se je znova odprl. Del velikega lesenega kompleksa je cerkev, ki velja za eno od treh najbolj svetih pravoslavnih krajev v Ukrajini.

STA