Škof Anton Jamnik (foto: SŠK)

Ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik je bil včeraj v Rimu soglasno izvoljen za novega predsednika komisije za etiko pri Komisiji škofovskih konferenc Evropske unije, je poročala spletna Družina. 

Evropski škofje so namreč zaključili zasedanje spomladanske skupščine Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (ComECE) v Rimu. V okviru ComECE so za posamezna področja ustanovljene strokovne komisije oz. delovne skupine, med drugim za begunce, izobraževanje, pravne zadeve in etiko. Izvolili so tudi novega predsednika, o čemer smo že poročali.

Za področje etike je bila doslej zadolžena delovna skupina, ki jo je vodil malteški predstavnik pri ComECE, Manuel Enrique Barrios Prieto. Delovna skupina v novi ureditvi ComECE dobiva nov, višji status komisije, njen prvi predsednik je predstavnik Slovenske škofovske konference pri ComECE, sicer ljubljanski pomožni škof ter redni profesor na teološki fakulteti dr. Anton Jamnik.

Komisija bo spremljala in pripravljala mnenja, poročila in prispevke k razpravi v EU in politiki EU na področju bioetike in etičnih izzivov v digitalni dobi, raziskav, inovacij, zdravstvenega in socialnega varstva ter dolgotrajne oskrbe, spremljala bo tudi delo Evropske skupine za etiko.

Komisijo sestavljajo strokovnjaki za posamezna področja, ki jih predlagajo škofovske konference v okviru ComECE, slovenski član komisije za etiko je predstojnik katedre za moralno teologijo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani, dr. Roman Globokar.

Škof Jamnik je ob tem izrazil mnenje, da je soglasno imenovanje “veliko priznanje za Cerkev na Slovenskem”, saj se komisija ukvarja z vprašanji, ki so temeljnega pomena za evropsko in globalno prihodnost, še poroča Družina.

Radio Ognjišče pa danes poroča, da je člane komisije je nagovoril tudi papež Frančišek in ob tem evropske politike pozval, naj si bolj prizadevajo za mir. “Vojne ne moremo in ne smemo več obravnavati kot rešitev konfliktov. Če države današnje Evrope ne delijo tega etično-političnega načela, potem to pomeni, da so zašle iz prvotnih sanj. Če pa si to načelo delijo, si morajo prizadevati, da ga uresničijo. Vojna je neuspeh politike in človeštva. To je treba ponoviti politikom,” je članom na srce položil papež.

Škofje Evropske unije so imeli ob tem priložnost, da besedo ali dve spregovorijo s svetim očetom. Za radio Ognjišče je škof Jamnik povedal: »Svetemu očetu sem rekel: ‘Slovenija vas pozdravlja, pridite v Slovenijo’. Pa se je nasmehnil ob besedi Slovenija in je dejal: ‘Bog, blagoslovi Slovenijo’. Tako je tudi to eno lepo sporočilo slovenskemu narodu, Cerkvi na Slovenskem, da mu je pri srcu, da mu je domača in da spremlja tudi razmere v naši deželi.«

C. R.