Vrhovni predstojnik jezuitov p. Arturo Sosa (foto: Youtube / posnetek zaslona)

Včeraj smo objavili intervju z jezuitskim generalnim superiorjem p. Arturom Soso, ki ga je dal pred tednom dni na Portugalskem. Včeraj pa je spletna stran Catholic News Agency objavila novo šokantno sporočilo. 

Jezuitski generalni predstojnik p. Arturo Sosa je namreč potrdil, da je bil p. Marko Rupnik leta 2019 samodejno izobčen iz Cerkve, ker naj bi podelil odvezo ženski, s katero je imel spolne odnose. S tem dejstvom naj bi bil seznanjeno tudi vodstvo jezuitskega reda, a ga doslej ni razkrilo javnosti. Kot poroča Associated Press, je p. Sosa to novo informacijo razkril prav te dni na sestanku z novinarji v Rimu.

Podelitev odveze v sostorilstvu velja za enega najhujših prekrškov po Zakoniku cerkvenega prava, predvideva pa izobčenje iz Cerkve z dejanjem samim. Kot je dejal, mora oseba to prepoznati in se pokesati in spokoriti – to naj bi p. Rupnik tudi storil. Sosa je tako popravil dosedanje izjave in potrdil, da omejitve Rupnikovega delovanja, ki ostajajo v veljavi, izvirajo iz te prejšnje obsodbe in ne iz obtožb iz leta 2021, ki jih Sveti sedež ne obravnava.

C. R.