foto: Duhovniška bratovščina sv. Petra / https://fssp.com/

Ne glede na ogorčenje, ki ga je sprožil papežev motoproprij “Varuhi tradicije” v zvezi z restrikcijami na področju obhajanja tradicionalnih latinskih maš, očitno prihaja do umirjanja razmer, ne glede na informacije, da bo kmalu prišla v javnost še ena odločitev papeža Frančiška v zvezi s tem področjem. 

V začetku februarja sta namreč papeža obiskala dva člana Duhovniške bratovščine svetega Petra  in sicer p. Benoît Paul-Joseph, predstojnik francoskega okrožja, in p. Vincent Ribeton, rektor semenišča sv. Petra v Wigratzbadu, ki sta se v zasebni avdienci pri svetem očetu zadržala skoraj eno uro. Kot so sporočili iz omenjene bratovščine, so se na prisrčnem srečanju so se spomnili nastanka bratovščine leta 1988, papež Frančišek pa je izrazil navdušenje nad pristopom njenih ustanoviteljev in tudi željo, da ostanejo zvesti rimskemu papežu in zaupanjem v Cerkev. Dejal je, da je treba to gesto “ohraniti, zaščititi in spodbujati”.

Papež je med avdienco tudi jasno povedal, da za organizacije, kot je bratovščina sv. Petra, ne veljajo restrikcije iz motuproprija “Varuhi tradicije” (Traditionis Custodes), saj so bile konstitucije bratovščine potrjene s strani Svetega sedeža, v njih pa je tudi določeno, katere bogoslužne knjige uporablja omenjena bratovščina, ki se teh določb tudi drži.

Teden dni po srečanju pa je papež Frančišek izdal odlok, ki potrjuje članom bratovščine pravico do uporabe liturgičnih knjig, ki so veljale leta 1962, in sicer rimski misal, obrednik, pontifikal in rimski brevir. V svojih cerkvah in oratorijih lahko obrede izvajajo svobodno, drugod pa z dovoljenjem krajevnega škofa ordinarija, razen če gre za zasebno mašo.  Zanimivo je, da se je bratovščina na isti dan, na god Lurške Matere Božje, ko je papež izdal omenjeni dekret, tudi posvetila Marijinemu brezmadežnemu Srcu.

Kot so sporočili iz bratovščine, se papežu zahvaljujejo za potrditev njihovega poslanstva in vabijo k molitvi zanj.

C. R.