foto: Jeffrey Bruno / Wikipedia
Papež Frančišek je s kratkim pismom odgovoril španskemu novinarju Javierju Martínezu Brocalu, ki ga je 11. januarja fotografiral, ko je odhajal iz trgovine s ploščami, poroča slovenska redakcija Radia Vatikan. Nedavno je namreč povsem nenapovedano obiskal trgovino s ploščami. 

Ob začetku svojega pontifikata je sveti oče v enem izmed intervjujev dejal, da v rimski škofiji najbolj pogreša to, da se ne more sprehajati po ulicah, kakor je to delal v Buenos Airesu, ko je hodil od ene do druge župnije. To je ponovil tudi v teh dneh, ko je direktorju televizije Rome Reports, ki ga je ovekovečil, ko je odhajal iz trgovine »Stereosound«, odgovoril na prejeto sporočilo.

Njegova črno-bela fotografija papeža, ki prihaja iz prodajalne z gramofonsko ploščo, ki sta mu jo podarili lastnica trgovine Letizia Giostra in njena hči Tiziana, je v nekaj minutah postala viralna. Ogledal si jo je tudi papež, ki se je Brocalu zahvalil za to »plemenito« objavo. Hkrati je v šali dodal, da »je treba priznati, da je šlo za smolo, da se je kljub vsem previdnostnim ukrepom« v tistem trenutku v bližini znašel novinar, ki je nekoga čakal na taksi postajališču. Ob tem je zapisal: »Ne smemo izgubiti smisla za humor« ter Brocala spodbudil, naj še naprej opravlja svoj novinarski poklic, »tudi če to pomeni, da spravi v težave papeža.«

Naj spomnimo, da se je papež Frančišek 11. januarja odpravil v trgovino v bližini Panteona, kamor je šel večkrat v letih, kadar je kot nadškof v Buenos Airesu bival v Rimu. Blagoslovil je pred kratkim obnovljene prostore prodajalne in se zadržal v kratkem pogovoru z lastnico, njeno hčerjo in zetom.

Sveti oče je sicer že od začetka svojega pontifikata večkrat izrazil željo, da bi se lahko prosto gibal po mestu. V intervjuju za argentinski časopis La voz del pueblo je leta 2015 dejal: »Pogrešam to, da bi šel na ulico, tega si želim; da bi se sprehajal po ulici ali šel v picerijo na dobro pico … Vedno sem bil “z ulice”.« Dve leti pozneje pa je revijo milanskih brezdomcev Scarp de tenis, ki jo podpira Karitas, ponovil: »Samo ena stvar je, ki jo zelo pogrešam: možnost, da bi šel ven in hodil po ulici. Rad obiskujem župnije in spoznavam ljudi.« Isto stvar je izpostavil tudi v nedavnem intervjuju za radijsko postajo Cope, ki deluje v okviru Španske škofovske konference, poroča Radio Vatikan.

L. Z., C. R.