foto: posnetek zaslona

Ustvarjanje družine v Italiji postaja “velikanski podvig”, ki si ga lahko privoščijo samo bogati, je na konferenci o demografski krizi v Italiji danes v Rimu dejal papež Frančišek. Opozoril je, da neusmiljeni pogoji prostega trga preprečujejo mladim, da bi imeli otroke.

Menil je, da upadanje rodnosti kaže na pomanjkanje upanja v prihodnost, saj mlade generacije bremenijo občutki negotovosti in krhkosti ter prekarnost. “Težave pri iskanju stabilne zaposlitve, visoke najemnine in nezadostne plače so resnični problemi,” je poudaril papež, ob katerem je bila na odru tudi italijanska premierka Giorgia Meloni, poroča britanski BBC.

“Prosti trg brez potrebnih popravkov postaja brutalen in ustvarja vse hujše razmere in neenakosti,” je še opozoril papež, ki je za nižjo rodnost delno okrivil tudi zahodno kulturo osredotočanja na potrebe posameznika. Ocenil je še, da hišni ljubljenčki v številnih gospodinjstvih nadomeščajo otroke, do česar je bil kritičen, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italija ima eno najnižjih stopenj rodnosti v Evropski uniji, lani pa so z rojstvom okoli 400.000 otrok dosegli novo rekordno nizko raven. Po podatkih italijanskega statističnega urada je bilo obenem število umrlih skoraj dvakrat višje in je znašalo 713.000. Število prebivalcev je lani posledično padlo pod 59 milijonov in se zmanjšalo za skoraj milijon ljudi.

Premierka Meloni je danes na konferenci upadanje rodnosti v Italiji označila za “nacionalne izredne razmere”. Odpravo tega problema je izpostavila kot absolutno prednostno nalogo njene vlade, ki si želi, da bo država znova imela svetlo prihodnost. Po navedbah BBC je že ustanovila ad hoc ministrstvo za reševanje vprašanja upadanja rodnosti, vlada pa je namignila, da bo k večjemu številu rojstev spodbujala tudi z oprostitvijo plačila dohodnine.

Podoba papeža in premierke, ki sta bila na odru skupaj in oblečena v belo, je bila po mnenju BBC za Italijo zelo simbolična, saj naj bi pokazala, da je vprašanje tako pereče, da presega politiko ali vero.

STA