foto: Vatican Media / SŠK

Papež Frančišek se je danes v Vatikanu srečal z volokolamskim metropolitom Antonijem, pristojnim za zunanje odnose moskovskega patriarhata. Gre za enega najvišjih predstavnikov ruske pravoslavne cerkve. Njuno srečanje po navedbah tujih agencij vzbuja upanje, da bi se lahko odnosi med cerkvama, ki so napeti zaradi vojne v Ukrajini, izboljšali.

Sveti sedež je danes poročal o avdienci metropolita Antonija, vplivnega vodje oddelka za zunanje odnose moskovskega patriarhata, vendar vsebine pogovorov ni razkril, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Papež in metropolit Antonij naj bi se po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pogovarjala o aktualnih vprašanjih glede odnosov med katoliško cerkvijo in rusko pravoslavno cerkvijo.

Tudi ruska pravoslavna cerkev je v zvezi s srečanjem sporočila, da sta razpravljala o “številnih vprašanjih odnosov med rusko pravoslavno in katoliško cerkvijo, tudi v kontekstu globalnega političnega procesa”, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

To je bilo prvo papeževo srečanje v živo s predstavnikom vodje ruske pravoslavne cerkve Kirila po ruski invaziji na Ukrajino konec februarja. Antonij je sicer nedavno zamenjal metropolita Hilariona, ki se je s papežem v preteklosti večkrat srečal, njuna srečanja pa so bila dokaj redna, še navaja Tass.

Metropolit Antonij velja za drugega najpomembnejšega človeka v ruski cerkvi in zaupnika patriarha Kirila. Slednji se je v minulih mesecih po ruski agresiji na Ukrajino postavil na stran predsednika Vladimirja Putina in upravičeval invazijo, na veliko nezadovoljstvo papeža Frančiška, poroča dpa.

Frančišek si že leta prizadeva za drugo srečanje s Kirilom po njunem edinem srečanju doslej leta 2016 na Kubi. Voditelja sta se se sicer 16. marca prek spleta pogovarjala o vojni v Ukrajini in humanitarni krizi v državi.

Današnje srečanje z Antonijem v Rimu opazovalci vidijo kot pripravo na papeževo potovanje v Kazahstan, kjer bo v prestolnici Nursultan 14. in 15. septembra potekal sedmi kongres svetovnih verskih voditeljev. Ali se bo Frančišek takrat srečal tudi z moskovskim patriarhom Kirilom, ki ga prav tako pričakujejo na kongresu, za zdaj ostaja odprto, še poroča APA.

STA