foto: Vatican Media

Papež Frančišek je obiskal rusko veleposlaništvo pri Svetem sedežu, da bi “izrazil svojo zaskrbljenost zaradi vojne” po vdoru Rusije v Ukrajino, je danes sporočil vatikanski tiskovni urad. K miru je pozval tudi predsednik evropskih škofovskih konferenc (CCEE) Gintaras Grušas.

Petrov naslednik se je na veleposlaništvu v Rimu zadržal nekaj več kot pol ure, so sporočili iz tiskovnega urada, pri čemer niso poročali o poteku srečanja ali navajali, kdo se ga je udeležil.

Frančiškov nenapovedani obisk se je zgodil dan po tistem, ko je vatikanski državni tajnik Pietro Parolin vztrajal, da je “še vedno čas za dobro voljo (…) in prostor za pogajanja”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Papež je le dan pred invazijo dejal, da je grožnja vojne v prozahodni državi povzročila “veliko bolečino” v njegovem srcu.

Frančišek je obsodil dejanja, ki destabilizirajo sožitje med narodi in diskreditirajo mednarodno pravo ter ob koncu splošne tedenske avdience pozval vse, ki imajo politično odgovornost, naj resno preverijo svojo vest pred Bogom.

Frančišek je pepelnično sredo, ki bo prihodnji teden, razglasil tudi za mednarodni dan posta za mir, poroča AFP.

Predsednik evropskih škofovskih konferenc (CCEE) Gintaras Grušas je medtem sporočil, da Cerkve v Evropi odločno obsojajo dogodke, ki so se zgodili v Ukrajini. Skupaj moramo ukrepati, odločno narediti konec ruski agresiji in storiti vse, kar je mogoče, za zaščito nedolžnih žensk, mož in otrok, je sporočil.

Grušas se je v izjavi pridružil papežu Frančišku, ki poziva k molitvi in postu za mir. Sporočil je, da evropski škofje in krščanske skupnosti molijo za žrtve tega konflikta in njihove družine.

K molitvi za mir v Ukrajini vabi tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. “V tem trenutku negotovosti in preizkušnje so vsi državni voditelji dolžni storiti vse, da ustavijo nasilje v Ukrajini; vsi verniki pa moramo okrepiti molitev za mir in tamkajšnje prebivalce,” so Zoretove besede navedli na spletni strani Katoliške cerkve.

Zato je nadškof duhovnike povabil, da to nedeljo darujejo mašo za mir in pravičnost. Vse pa vabi, da se pridružijo pobudi papeža Frančiška, ki je pepelnično sredo razglasil za poseben dan molitve in posta za mir.

C. R., STA