foto: Vatican Media / SŠK

Pred nekaj dnevi je papež Frančišek je v Vatikanu znova sprejel skupino transspolnih oseb, poroča tednik Družina, sklicujoč se na Vatican News. Srečanje sta organizirala duhovnik in redovnica, ki na obrobju Rima skrbita za pomoči potrebne, sveti oče pa je se je gostom posvetil po koncu sredine splošne avdience, je, kot navaja spletni portal Vatican News, poročal vatikanski časnik L’Osservatore Romano.

»Papeževa pozornost do ljudi, ki živijo v veliki stiski in krhkosti, odpira nepredstavljive upe,« sta po navedbah omenjenega časnika pojasnila s. Genevieve Jeanningros in župnik Andrea Conocchia. Po letošnjih aprilu in juniju ter minulem tednu je bilo to že četrto papeževo srečanje s transspolnimi osebami v okviru splošne avdience. Papež Frančišek in njegov »socialni delavec« kardinal Krajewski sta med koronaepidemijo transspolni skupnosti pomagala z denarnimi darovi, koronatesti in cepljenjem proti gripi, še poročajo prej našteti mediji.

S. Genevieve sicer živi v naselju »estradnih umetnikov« v zabaviščnem parku v rimskam okrožju Ostia Lido, Andrea Conocchia pa je župnik v sosednji Torvaianici. V obdobju koronaepidemije je župnija skupaj s s. Genevieve nudila podporo osebam iz transseksualne skupnosti. Zaradi epidemije se transspolne osebe niso več mogle ukvarjati z ulično prostitucijo, zaradi česar so se znašle v hudi finančni stiski, ob tem pa so se jim pojavile tudi številne zdravstvene težave. Papež Frančišek in njegov »socialni delavec« kardinal Konrad Krajewski sta takrat omenjeni skupnosti pomagala z denarnimi darovi, koronatesti in cepljenjem proti gripi.

Duhovnik Conocchia je sprejem transseksualcev med avdienco opisal kot »revolucijo«: niti najmanj ni samoumevno, da jih papež nagovarja »z ljubeznijo, očetovsko skrbjo in preprostostjo«. Frančišek je predstavnike skupnosti iz Ostije doslej sprejel 27. aprila, 22. junija in 3. avgusta. Po duhovnikovih besedah nas »evangelij poziva k sprejemanju vseh ljudi, še posebej tistih, ki so zaradi predsodkov odrinjeni na rob družbe«. S. Genevieve je dodala, da nobeno človeško bitje ne sme »trpeti krivice, da je zavrženo, saj ima vsak človek dostojanstvo, da je Božji otrok«.

Transspolne osebe se težko poistovetijo s svojim biološkim spolom in se počutijo »rojene v napačnem telesu«. Pogosto so socialno izključene, tudi v verskih skupnostih. Papež Frančišek se odkrito približuje transspolnim osebam in v teh prizadevanjih podpira tudi jezuitskega sobrata p. Jamesa Martina, ki si v Združenih državah Amerike prizadeva za pastoralno oskrbo in spremljanje članov skupnosti LGBT brez predsodkov, še poroča Družina.

Seveda je jasno, da bi takšen pristop mogel tudi koga odkrito pohujšati. Vendar pa gre tu za princip osnovne bližine tistim, ki so zašli na stranska pota in so se na pot trans-seksualnosti podali zaradi določenih travm iz preteklosti zaradi nesprejemanja samega sebe in pomanjkanja ljubezni v primarni družini. Papežev sprejem teh oseb ne pomeni avtomatske podpore trans-seksualnosti ali celo teoriji spola. Takšni sprejemi pa morda odpirajo pot do temeljnega notranjega ozdravljenja teh oseb, kar je zelo potrebno. Ne moremo jih namreč dokončno prepustiti pogubi. V filmu “Obrazi usmiljenja” lahko naletimo na pouličnega misijonarja, ki misijonari predvsem ponoči – med prostitutkami. Ne prihaja k njim kot stranka, ampak kot brat, ki jim oznanja Jezusovo usmiljenje. Takšno oznanilo je tudi pot do spreobračanja src.

C. R.