foto: zajem zaslona

Pater Johan Verschueren, neposredni predstojnik patra Marka Ivana Rupnika: 

“Moje delovanje je omejeno na pristojnosti, ki jih imam kot Rupnikov nadrejeni. Pravno gledano gre za administrativno funkcijo, zato sem se odločil, da previdnostne ukrepe proti njemu spremenim v časovno neomejene. Moj cilj je, da bi bil pravičen in hkrati učinkovit, zato se osredotočam na ukrepe, ki preprečujejo, da bi bila ranjena še kakšna oseba. Kot vemo, lahko pride do tveganja v okviru zasebnih duhovnih stikov. Nekateri ukrepi zato preprečujejo Rupniku tovrstne stike, spet drugi pa preprečujejo pohujšanje božjega ljudstva: zato mu ne dovoljujejo javnega nastopanja. Zdaj je napočil čas, ko je treba pozdraviti ranjene ljudi, zlasti osebe, ki so bile neposredno soudeležene. Pripravljeni smo, da k temu prispevamo svoje. Kar pa zadeva kazensko obravnavo, boste morali vprašati na dikasterij za nauk vere.

(vprašanje RTVS: Ali menite, da bi lahko “primer Rupnik” negativno vplival tudi na razmerja v rimski kuriji in slovenski Cerkvi?)

Po naravi sem optimist. Tovrstne krize ponujajo svetovni in krajevni Cerkvi kakor tudi Jezusovi družbi priložnost za rast, za učenje ter za izboljšanje svoje organiziranosti in pravnih podlag. Zato bodo zanesljivo posledice, ki pa bodo pozitivne!”

Vir: RTV Slovenija