foto: arhiv Demokracije

Koalicijski poslanci so danes izglasovali nedopustnost razpisa referenduma na spremembe družinskega zakonika, ki jih je Državnemu zboru zapovedalo Ustavno sodišče. Izglasovan sklep je nemudoma naletel na hude kritike javnosti. Ustavno sodišče je v prvi vrsti mimo in proti volji ljudstva Državnemu zboru naložilo zakonske spremembe, ki so bile zavrnjene na dveh referendumih. Te sporne spremembe, ki iz zakonodaje brišejo moški in ženski spol, istospolnim partnerjem pa omogočajo posvojitev, so nato potrdili poslanci koalicije, sedaj pa so še prepovedali možnost odločanja na referendumu. 

Za sklep je glasovalo 45 poslancev, proti jih je bilo 27. Poslanec Branko Grims je odločitev poslancev pojasnil kot pot v totalitarizem. “Ko smo sprejemali in pisali slovensko ustavo, nihče ni bil tako pokvarjen, da bi mu na kraj pameti prišlo, da bo nekdo tako tolmačil slovensko ustavo in mednarodne akte, kot to vsiljujete danes vi. Če se to uresniči in če se prepove referendum, potem, gospe in gospodje, je to totalitarizem,” je pred glasovanjem povedal poslanec.

V Levici so se pred sprejemanjem zakona sklicevali na 90. člen ustave, ki prepoveduje razpis referenduma “o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost.” Na tej točki je seveda potrebno pripomniti, da je kljub odločitvi Ustavnega sodišča, v katerem trenutno sedijo dokumentirani LGBTQ aktivisti, včeraj pa se jim je pridružila še sodelavka Mirovnega inštituta, Neža Kogovšek Šalamon, pod velikim vprašajem, ali so bile homoseksualcem dejansko kršene človekove pravice, ker jim družba ni omogočila mehanizma posvajanja otrok, ker jih sami pač, po naravi stvari, niso sposobni sproducirati. Za naraščaj sta namreč potrebna tako moški kot ženska. Gre za “neugodno” okoliščino, zoper katero se skrajna levica v Državnem zboru in njeni nameščenci na Ustavnem sodišču borijo tako, da so spol iz zakonodaje preprosto izbrisali.

Ljudstvu so nataknili nagobčnik
Volilni upravičeni so z današnjo odločitvijo Državnega zbora tako izgubili možnost, da bi v lastni državi odločali sami o sebi. Poslanec Grims pa je med predstavitvijo stališča stranke predstavil tudi tehnično plat, zakaj je bila izglasovana prepoved razpisa referenduma neutemeljena. Vsebina zakona je namreč širša od same odločbe sodišča, kar v praksi pomeni, da je koalicija ustvarila protiustavno stanje.

Zakonu nasprotovali tudi v NSi
Tudi v drugi opozicijski stranki NSi so prepričani, da je referendum na zakon več kot dopusten, ker, kot smo že zapisali, zakon vsebuje določila, ki jih Ustavno sodišče ni zapovedalo. Po mnenju poslanca Rebrška pa jih je v koaliciji tudi strah, da bi jim ljudstvo na referendumu pokazalo vrata: “Povsem jasno je, zakaj želite prepovedati ta referendum. Bojite se, da bi to število preseglo milijon glasov. Ker točno to bi se zgodilo – milijon glasov za očeta in za mamo. In to je vaš največji strah. Zato boste ljudstvo za vsako ceno obšli. Poteptali ste voljo ljudstva, kot ste se sami izrazili. Danes boste temu ljudstvu še zamašili usta,” je povedal med razpravo.

Zgodba se sicer ne zaključi tu. Pobudo za razpis referenduma je podala Koalicija Za otroke gre, ki jo vodi Aleš Primc, kandidat za župana Ljubljane. Ta pa je že napovedal pritožbo na Ustavnem sodišču.

Gal Kovač / Nova24tv.si