Fotografija je simbolična (foto: Pixabay)

Če prebirate Marijina sporočila iz Medžugorja, ste zagotovo večkrat opazili nekaj, na kar Kraljica miru velikokrat opozarja: “Satan je močan”. Marsikomu to ne gre v glavo, češ kaj potem proslavljamo na veliko noč, da je pekel premagan?

Dogodek Jezusovega vstajenja je zagotovo zgodovinski preobrat in tudi središče človeške zgodovine, ki pa ga ne moremo razumeti brez velikega petka. Tako kot tudi velikega petka ne moremo razumeti brez velike noči. V vsakem primeru gre za veliko zmago nad zlom in nad smrtjo. Velika noč pomeni, da zlo v našem življenju nima več zadnje besede in da so vrata v večno življenje odprta vsakomur. Če seveda želimo to sprejeti. A hkrati velika noč ni odpravila trpljenja na tem svetu. Hudič je bil s svojimi padlimi angeli zvezan, dokončno pa bo poražen šele ob koncu sveta. Do tedaj pa moramo računati na njegovo delovanje, ki pa se mu lahko uspešno upremo. A le v Božji moči.

Satan je močan, a ne nepremagljiv

Jezus je imenoval satana tudi za “vladarja tega sveta”, ki da bo izgnan. “Gledal sem satana, ki je kakor blisk padel z neba,” je med drugim dejal (Lk 10, 18). Vemo, da je satan ustvarjeno bitke in ne nekakšen “anti-Bog”, ki bi imel enako moč kot Bog. V svetu deluje tako, da hoče nad človekom zagospodariti tako na osebni kot družbeni ravni. Več o tem piše tržaški škof msgr. Giampaolo Crepaldi TUKAJ.

Jasno je torej, da ne smemo podcenjevati satanove moči. Tudi v politiki ne. Satan je res močan, a dobra novica za nas je, da NI NEPREMAGLJIV. Premagamo ga lahko tako, kot je David premagal veliko močnejšega Goljata. Pogoj za to, da ga premagamo, pa je naše osebno spreobrnjenje, da postavimo Boga na prvo mesto v svojem življenju in se na več nivojih upiramo satanovim zvijačam (v duhovnem boju, tudi z odpovedjo dejavnostim, preko katerih hudič lahko vstopa v naša življenja, ker mu dajemo prostor). V sporočilih iz Medžugorja nam Marija daje na voljo pet kamnov, ki jih lahko kot David usmerimo proti Goljatu: redna spoved vsaj enkrat mesečno, branje Svetega pisma, vsakodnevna molitev, post ter sveta evharistija (maša, ki se jo udeležimo po možnosti tudi izven nedelje in zapovedanih praznikov), kjer lahko prejmemo sveto obhajilo (razen če smo v smrtnem grehu). Zelo priporočljiva je vsakodnevna molitev hvalnic in večernic, pa rožnega venca, ki je preprosta molitev za vsakogar, le da nam morda deluje na začetku nekoliko dolgočasna. Vendar ima rožni venec veliko moč, še zlasti, če ga kombiniramo s postom (tudi drobnimi žrtvami).

Delovanje satana preko politike – pri nas preko vzporednega mehanizma

Vendar ima borba proti satanu tudi občestveno razsežnost. Satan ne deluje samo v sami osebi s skušnjavami ter izrabljanjem slabosti (v hujših primerih tudi z obsedenostjo), ampak tudi preko družbenih struktur. V zahodnem svetu se tako zelo širi dekadentna zakonodaja, ki podeljuje privilegije LGBT ideologiji, splavu, evtanaziji… V slovenskem primeru pa lahko opažamo delovanje satana tudi preko politike, a zaradi močne sekularizacije in duhovne neizobraženosti mnogi ne prepoznajo njegovih zank. Tak primer je denimo medijsko-javnomnenjski inženiring človeških duš z namenom, da se javno mnenje usmerja in z njim manipulira tako, da dosežemo natanko tak volilni izid, kot je potreben za vzdrževanje nedokončane tranzicije. In to se nam je ravno včeraj zgodilo na volitvah. Vse je videti lepo demokratično, češ odločili so se ljudje. Res so se – a pod čigavim vplivom?

O čem govorimo? Verjetno ste že slišali za knjigo “Vzporedni mehanizem globoke države” ter za istoimenski film, ki si ga lahko ogledate TUKAJ. Film je zelo poučen, saj govori o vzporednih strukturah, ki so se izoblikovale pod plaščem totalitarnega režima že kmalu po drugi svetovni vojni. Te strukture tudi po formalnem vstopu Slovenije v demokracijo nikoli niso bile razbite. Še vedno delujejo! To pomeni, da se preko neformalnih kanalov pretaka umazan denar, s katerim se financira prej omenjeni inženiring človeških duš. V primeru zadnjih volitev se je to dogajalo tako, da se je ves čas konstantno ustvarjalo občutek izrednih razmer, kot da je država tik pred razpadom. Večina slovenske populacije politično ni izobražena in je seveda nasedla tej tehnologiji korenčka in palice: “Podprite Goloba in boste imeli mir. Sicer sledi še štiri leta izrednih razmer.” S simulacijo izrednih razmer je uspelo mobilizirati visoko volilno udeležbo in izsiliti spremembe na vrhu. In kakor rečeno, vse je formalno potekalo povsem demokratično, legitimno in brez napak.

To ne pomeni, da smo v državni zbor preko nove stranke dobili združbo samih pokvarjencev – notri je tudi veliko dobromislečih ljudi, tako kot je bilo veliko takšnih tudi v drugih takšnih strankah doslej: Pozitivna Slovenija, SAB, LMŠ, Stranka Mira Cerarja, itd. In podobno je bilo tudi med drugo svetovno vojno, ko se je partizanom pridružilo tudi veliko iskrenih domoljubov in kristjanov (med njimi tudi kasnejši duhovnik Franc Špelič, ki je po vojni postal komunist, kasneje pa se je spreobrnil in doživel preganjanje). Sami niso računali, da bodo postali orodje v projektu krvave stalinistične revolucije.

In bodimo iskreni, ponovili bomo to, kar smo zapisali že včeraj zvečer: novo vladajočo stranko je izvolilo tudi ogromno kristjanov, pa naj si to priznamo ali ne.

Volitve lahko kupiš, a če se temu kristjani upremo z močno molitvijo in postom…

Žal je v vseh demokracijah mogoče, da se volitve tudi kupijo. Dosedanji premier Janez Janša je že aprila leta 1993 na nacionalni televiziji – takrat je bil obrambni minister – v okviru afere Hit, ko se je izkazalo, da so igralnice, eden glavnih finančnih virov udarne pesti rdečega režima Udbe oz. SDV, že v času demokracije izvajale divjo privatizacijo, dejal, da obstaja podjetje, ki ni plačalo davka v vrednosti 150 milijonov ameriških dolarjev. “Sto petdeset milijonov dolarjev je denar, s katerim lahko v Sloveniji kupiš oblast. Lahko kupiš novinarja, lahko kupiš vse, če ni finančnega nadzora, če ni finančne discipline. S tem denarjem lahko kupiš volitve,” je med drugim dejal Janša in s tem tudi dregnil v osje gnezdo – posledica tega je bila afera Depala vas, s katero so ga skušali za vedno odstraniti s političnega prizorišča. Ker je povedal resnico o tem, kako finančni tokovi lahko pomenijo tudi kupovanje volitev.

Velika premoč političnega podzemlja in njenih izpostav z raznimi novimi obrazi ne pomeni, da lahko te izpostave vedno zmagajo. Primeri treh referendumov (prvi je bil leta 2001 o oploditvi samskih žensk z biomedicinsko pomočjo, druga dva pa sta se nanašala na družinsko zakonodajo) so pokazali, da je močnejšega nasprotnika mogoče premagati. Takrat se je krščansko usmerjena civilna družba zelo močno aktivirala, ne samo v običajnem aktivizmu, ampak tudi na duhovnem področju. Ljudje so molili, se postili, darovali za maše, to dejavnost so podpirali tudi škofje. Rezultat je bil, da je bil “Goljat” poražen.

Ne samo vrh Cerkve, tudi velika večina kristjanov podcenjuje pomen volitev

Žal v primeru volitev v zadnjih letih takšnih akcij nismo imeli. Slovenska škofovska konferenca je sicer skozi vrstice podprla sedanjo vlado, prav tako verski tisk (Družina, radio Ognjišče), a kakšnega posebne velike zavzetosti za duhovni boj ni bilo. Češ, bo že nekako šlo, ljudje bodo prepoznali kvalitete vlade in to nagradili. Izkazalo se je, da je bil to račun brez krčmarja in je bilo politično podzemlje spet močnejše in bolj zvijačno. Še en dokaz več, da je satan res močan in se mu ne moremo upirati zgolj z lastnimi močmi. “Naš boj se ne bije proti krvi in mesu, ampak proti vladarstvom, proti oblastem, proti svetovnim gospodovalcem te mračnosti, proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških področjih.” (Ef 6, 12) Bo morda ta zgodba poduk za naprej? Žal bo to pomenilo spet izgubljena leta za Slovenijo. To je pač cena, ki jo bomo morali plačati. In pokora za nas vse.

C. R.