Nataša Pirc Musar (foto: STA)
Danes se je predsednica republike Nataša Pirc Musar odzvala na incident, ki se je zgodil na Kongresnem trgu v Ljubljani. Kot je znano, je bila ena od provokatork, ki so se vandalsko znesle nad zastavicami, posvečenimi nerojenim otrokom, tudi članica Mladinskega posvetovalnega sveta, ki je bila nato te funkcije razrešena. Kar je sicer vredno pohvale.
Vendar pa je še vedno težko razumeti, da predsednica republike, sicer pravnica po izobrazbi, očitno ne pozna slovenske ustave, prav tako tudi ne njeni svetovalci – ali pa se samo delajo, da jo ne poznajo.
“Ob tem dodajamo, da je stališče predsednice republike glede pravice do umetne prekinitve nosečnosti jasno in javno znano. Pravica do splava je ustavna pravica, ki jo bo predsednica republike vedno neomajno podpirala. Zato stališč organizatorjev Pohoda za življenje 2023 ne podpira,” je zapisano v izjavi za javnost Urada predsednice republike.
Ta trditev pa je zavajajoča in neresnična. Ustava RS nikjer ne omenja pravice do splava (abortusa). Če je imela v mislih 55. člen (svobodno odločanje o rojstvu otrok), ta ustavni člen samo posredno daje možnost legalne umetne prekinitve nosečnosti. 17. člen ustave določa, da je človekovo življenje nedotakljivo, zato je 55. člen mogoče interpretirati samo v povezavi z ostalimi ustavnimi členi, ki se posredno nanašajo na dostojanstvo človeka kot osebe. Ker noben ustavni člen ne omenja pravice do splava, je to nemogoče šteti kot ustavno kategorijo, še posebej, če je slednja v nasprotju z drugimi ustavnimi členi.
G. B.