foto: osebni arhiv Dejana Škvarča

Nedavno je Krščanski forum SDS na svojem kongresu izvolil novo vodstvo. Novi predsednik je postal Dejan Škvarč, sicer občinski svetnik SDS v Ajdovščini. Poklicno se ukvarja z rehabilitacijo otrok s posebnimi potrebami. O dejavnosti Krščanskega foruma SDS je ekskluzivno spregovoril za naš portal.

37-letni Dejan Škvarč prihaja iz okolice Ajdovščine. “Do sedaj sem v stranki deloval kot vodja kampanje od vrat do vrat za državnozborske volitve 2018 in evropske volitve 2019 v našem okraju. Aktivno sem se udeleževal različnih referendumskih aktivnosti zbiranja podpisov, bil aktivni član Odbora 2014. Sem aktiven na družbenih omrežjih, facebook, twitter, pišem članke v pismih bralcev za Demokracijo in tednik Družina. Rad se odzivam za aktualne probleme od področja napadov na Katoliško Cerkev do naše stranke. Živimo še vedno v medijsko nepluralnem svetu, kar se kaže tudi dandanes z vsemi vodenimi protesti s strani opozicije, sindikatov in dominantnih medijev,” nam je dejal. Že petnajst let je zaposlen v Centru Cirius v Vipavi, kjer delam kot fizioterapevt z otroki in mladostniki s posebnimi potrebami. “To je delo, ki me izpolnjuje, kjer veliko lahko dam in prejmem od otrok in mladostnikov in kjer imam srčne sodelavce in sodelavke. Vpet sem v domačo župnijo Svetega Jurija v Šturjah Ajdovščina, kjer sem član župnijskega pastoralnega sveta in liturgični bralec. Vera mi pomeni smisel življenja.”

Nedavno ste postali predsednik Krščanskega foruma SDS. Kaj je pravzaprav vloga tega organa, ki je na eni strani vključen v stranko in s tem v dnevno politiko, po drugi strani pa je del civilne družbe?

Najprej en Bog lonaj vsem članom Krščanskega foruma SDS za izvolitev za predsednika. Hvala tudi tistim, ki niso glasovali zame, to je bistvo demokracije, da lahko vsak obkroži tistega kandidata, ki mu zaupa in vidi v njem potencial. V četrtek, 27.maja, so me na Kongresu Krščanskega foruma izvolili in ob tem čestitam tudi vsem izvoljenim v Izvršilni in Nadzorni odbor. Naj izrazim veselje ob misli na naše skupno delo, ki bo nadaljevalo minulo delo prejšnjega vodstva s predsednico Simono Pavlič na čelu, ki je opravila veliko in kakovostno delo, da je forum zaživel in vseh članov krščanskega foruma. Že na samem kongresu se je čutila pozitivna energija in veselim se našega skupnega dela v prihodnje.

Vloga Krščanskega foruma SDS je po mojem osebnem prepričanju v prvi meri duhovno molitvena podpora stranki. Iz tega sledijo potem različne pobude in srečanja. V družbi kjer se postavlja na prva mesta izgled, zunanje lupine, materialno bogastvo, ugled in oblast bomo s svojim lastnim zgledom pričevali, da obstaja še drugi svet, duhovni svet, ki vabi vsakega posameznika k spreobrnitvi srca v luči Evangelijskih vrednot.

Še pred kakimi dvajsetimi leti je v vrstah slovenske pomladi vladalo enotno prepričanje o krščanskih koreninah Evrope in s tem Slovenije, ne glede na več desetletij trajajočo diktaturo, ki nas je želela iztrgati iz tega civilizacijskega okvirja. Danes se zdi, da takšno mišljenje o krščanskih koreninah ni več tako samoumevno. Kako na to gledate vi?

Res je, ni samoumevno. Osebno vidim najprej zgled krščanstva, ki ga moraš osebno živeti in izžarevati. Jaz sem to po milosti Božji prejel od pokojnega nonota Janeza, ki mi je bil glavni steber in vzor krščanskih korenin: od odnosa do njegove žene, otrok, vnukov, dela v tovarni, z njegovim odnosom do narave in molitvijo. Vse kar je delal je bilo prepleteno s krščanskim duhom. To sem kot otrok vpijal kot spužva vodo. Ko imaš tako naravnano srce lahko potem prehajaš: urejenost lastnega srca vodi do urejenosti družine, do urejenosti vasi, mest, občin in države. Če pa so srca neurejena in želimo karkoli graditi, se nam podere. To so moje dosedanje izkušnje, s čemurkoli sem se že ukvarjal v življenju. Kot bi rekel psalmist: “Če Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo z njo njeni graditelji; če Gospod ne varuje mesta, zaman bedi tisti, ki straži.” Evropa ima glavni temelj v krščanskih koreninah, ki so prešle v splošne človekove pravice, a se jih sedaj večkrat tudi zlorablja v korist te ali one skupine ali ideologije. In tukaj vidim tudi poslanstvo krščanskega foruma, kot glasnika krščanskih korenin, ki opozarja na zlorabe in se ne sramuje svojega krščanskega izvora in to tudi pričuje na vsakem možnem koraku.

Kakšen program ste si zadali kot predsednik Krščanskega foruma SDS?

Zadal sem si program, ki pa je zelo odvisen od covid razmer in epidemije v naslednjih mesecih ali letih. Zagotovo je ena glavnih mojih želja romanje za domovino v Medžugorje. Upam da nam to že drugo leto uspe, sicer pa čim prej, ko bo možno. Nadaljeval bi z dobrimi praksami, kot je obisk Kočevskega roga s polaganjem venca za nedolžno pomorjene v začetku junija. Devetdnevnica ob Dnevu državnosti, aktivnosti ob 30. letnici Slovenije, zahvalna sv. maša in spremljevalni dogodki. Sledi priprava svete maše za družine ob Družinskem dnevu (v sodelovanju z ŽO SDS), konec avgusta 2021. Nadalje udeležba pri sv. maši in spominske slovesnosti v Prelesju na Kočevskem – september 2021. Velika želja je tudi pogovorni večer z Bogdanom Vidmarjem o Filipu Terčelju, mučeniku, ki prihaja iz moje župnije Svetega Jurija v Šturjah in gre za svetniško osebnost, velikega borca za slovenski jezik, glasbo, borca proti fašizmu, ki so ga po drugi svetovni vojni “naši” novi oblastniki kruto umorili. Želja je tudi premišljevanje križevega pota na Mengorah v sodelovanju z občinskim odborom SDS v Bovcu.

Drugače pa je seveda v programu spremljanje aktualnih dogodkov in objave na socialnih omrežjih ob praznikih (letos kaj več objav v znamenju sv. Jožefa) in takrat, ko se je smiselno odzvati na kakršnekoli napade, ki smo jih v Sloveniji kristjani že preveč navajeni. Sem spada tudi sodelovanje z vašim portalom blagovest.si in ostalimi mediji, ki bi nam želeli dati podporo in prostor za objave.

Drugače pa bom podroben program še sestavil v dogovoru z vsemi člani Izvršilnega in Nadzornega odbora Krščanskega foruma SDS na 1. konstitutivni seji, ki bo kmalu sledila. V sodelovanje vabim tudi vse druge člane krščanskega foruma s kakršnimi koli predlogi z željo, da bo ta forum živ in dejaven.

Kje vidite vlogo Krščanskega foruma SDS v družbi?

Poslanstvo krščanskega foruma SDS v družbi je molitev za domovino in za vse ljudi na vodstvenih položajih v naši državi, ki si prizadevajo za iskreno sodelovanje, za blagostanje slovenskega naroda, za mir in pravičnost. V družbi pasivnosti, vsegliharstva, upada moralnih in nravstvenih vrednot ter vsesplošne otopelosti, se mi zdi to nujen poudarek. Da se odzivamo na aktualne dogodke, ki žalijo našo krščansko podstat, ali nas jemljejo kot drugorazredne državljane. To je nesprejemljivo! Vlogo vidim tudi v sodelovanju z drugimi forumi in strankami, v katerih se kristjani politično udejstvujejo, pomoči pri organiziranju različnih oblik pomoči in sodelovanje s karitativnimi organizacijami, pa tudi s povezovanjem Slovenk in Slovencev doma in v tujini.

Slovenijo trenutno vodi vlada pod vodstvom Janeza Janše, v kratkem se bo začelo tudi slovensko predsedovanje Evropski uniji,  kar bo sovpadlo s 30-letnico  slovenske osamosvojitve. Vendar se hkrati v Sloveniji stopnjuje tudi politična nestrpnost s pomočjo vstajniških zborovanj in protestov. Kaj lahko Krščanski forum SDS stori v takšni situaciji?

Osebno sem zelo ponosen na 30-letnico naše samostojnosti. Srce mi zaigra ob teh dogodkih, ki sem jim bil kot otrok tudi živa priča. Konec prvega razreda in kot skoraj 8-letni deček sem junija leta 1991 opazoval tanke JLA, kako drvijo mimo mojega domovanja blizu Ajdovščine in kako so se zaradi barikad obrnili nazaj proti Vipavi. Spomnim se letal JLA, kako preletavajo oddajnike na Nanosu in streljajo. Dobro se spomnim tistega svetega občutja pred 30-imi leti, sosedi, nono, kako so govorili o nečem novem, lepem, dobrem. Nisem prav razumel za kaj gre, a čutil sem, da gre za zgodovinsko prelomnico našega naroda. Ko je še stric šel v Teritorialno obrambo, sem vedel, da gre zares.

Glede na to, da smo izšli iz sistema, ki je grobo kršil človekove pravice, je danes za našo, še vedno mlado in ranjeno demokracijo, še toliko pomembneje prav vprašanje varovanja in spoštovanja človekovih pravic, spoštovanja vseh treh vej oblasti, medsebojno spoštovanje ter dosledno vzpostavljanje takšnih mehanizmov, ki krepijo varstvo in polno uresničevanje le-teh. Mar ni žalostno, da opozicija, dominantni mediji in sindikati nasprotujejo sedanji vladi zgolj iz tega, ker vlada ni “njihova”? Absolutno nimajo nobenega argumenta kot to, da niso na oblasti. Ob tem niso državnotvorni, daleč od tega. Kaj lahko Krščanski forum SDS stori v takšni situaciji? Hja, opozarja na tako nedržavnotvorno držo in predvsem moli za njihovo “zdravo pamet”.

Pogovarjal se je Gašper Blažič